The central idea of the paragraph in this exceprt the author adopts is that her parents barely dealt with the circumstances of living under a dictatorship despite the humiliating tributes done by Trujillo they unwillingly made part of, so the best idea is the last option "<em>The author’s parents tried to get by in the dictatorship, but felt humiliated by the tributes they were forced to participate in."</em> As expressed in the passage, the author's parents tried to keep a low profile to avoid detection from police, but having a handful of daughters made it difficult, and they could not take any risks but to accede to stand the dictatorship.
Answer:
This is a compound sentence because the two parts "The man was talking loudly" and "the woman covered her ears" could be broken apart to create their own sentences. The word "so" connects the two sentences to make a compound sentence.
Explanation:
Post the passage? 20chars
The fourth alternative is correct (D).
It is the omniscien narrator, or narrator in the third person.
There are several types of omniscient narrator, but we can say that they are so called because they know all aspects of the story and its characters. You can, for example, describe feelings and thoughts of the characters, as well as describe things that happen in two places or with two characters at the same time.
The narrator of this passage fits this description, he demonstrates knowledge of the behavior of the characters and describes the environment in detail.