1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
Gre4nikov [31]
4 years ago
15

Which portion of this passage indicates that the narrator observed Roderick Usher trying to appear cheerful and friendly, in con

trast to his "terribly altered" appearance?
Upon my entrance, Usher rose from a sofa on which he had been lying at full length, and greeted me with a vivacious warmth which had much in it, I at first thought, of an overdone cordiality—of the constrained effort of the ennuyé1 man of the world. A glance, however, at his countenance convinced me of his perfect sincerity. We sat down; and for some moments, while he spoke not, I gazed upon him with a feeling half of pity, half of awe. Surely, man had never before so terribly altered, in so brief a period, as had Roderick Usher! It was with difficulty that I could bring myself to admit the identity of the wan being before me with the companion of my early boyhood. Yet the character of his face had been at all times remarkable. A cadaverousness of complexion; an eye large, liquid, and luminous beyond comparison; lips somewhat thin and very pallid, but of a surpassingly beautiful curve; a nose of a delicate Hebrew model, but with a breadth of nostril unusual in similar formations; a finely moulded chin, speaking, in its want of prominence, of a want of moral energy; hair of a more than web-like softness and tenuity;—these features, with an inordinate expansion above the regions of the temple, made up altogether a countenance not easily to be forgotten. And now in the mere exaggeration of the prevailing character of these features, and of the expression they were wont to convey, lay so much of change that I doubted to whom I spoke. The now ghastly pallor of the skin, and the now miraculous lustre of the eye, above all things startled and even awed me. The silken hair, too, had been suffered to grow all unheeded, and as, in its wild gossamer texture, it floated rather than fell about the face, I could not, even with effort, connect its Arabesque expression with any idea of simple humanity.

In the manner of my friend I was at once struck with an incoherence—an inconsistency; and I soon found this to arise from a series of feeble and futile struggles to overcome an habitual trepidancy—an excessive nervous agitation. For something of this nature I had indeed been prepared, no less by his letter, than by reminiscences of certain boyish traits, and by conclusions deduced from his peculiar physical conformation and temperament. His action was alternately vivacious and sullen. His voice varied rapidly from a tremulous indecision to that species of energetic concision—that abrupt, weighty, unhurried, and hollow-sounding enunciation—that leaden, self-balanced and perfectly modulated guttural utterance.
English
2 answers:
denpristay [2]4 years ago
8 0

Answer:

Usher rose from a sofa on which he had been lying at full length, and greeted me with a vivacious warmth which had much in it

Explanation:

Usher is polite, but hardly warm or joyful. This sentence shows an active amount of effort from Usher to be nice and welcoming, since even the narrator suspects of something because of his behavior. The rest of the excerpt, the narrator describes things in a way that show anything but warmth or joy.

jeka57 [31]4 years ago
5 0

"Usher rose from a sofa on which he had been lying at full length, and greeted me with a vivacious warmth which had much in it"

In this line, Usher's behavior of rising from the sofa to greet the narrator is a sign of friendly hospitality even though it seems as he rarely gets up from the sofa. Also, the narrator describes his greeting as vivacious. Vivacious means full of life and energy. This is in complete contrast to what we learn about Roderick Usher.While Usher is glad his friend has come, he is not full of life or energy.

You might be interested in
5. Witte a short paragraph to explain what you learnt about how females and
s344n2d4d5 [400]

Explanation:

how their emotions are and their physical capabilities

8 0
3 years ago
Any movie or tv show you have watched that uses suspense in one particular scene and analyze it (2 paragraph writing assignment)
kotegsom [21]
Cjjxsjdjdjsjsjsjsjsjueejejejeenjejejejeeiieeieieikeeieieiejejejjeejjejeejjenejeejjeejekieie
6 0
4 years ago
Read 2 more answers
100 POINTS!!! & BRAINLIEST!!! JUST HELP ASAP!!
alisha [4.7K]

Explanation:

In an informational text, all the information are true but explanatory texts might not have real information

3 0
3 years ago
Read 2 more answers
We don’t want to delay this project any longer.
denpristay [2]

Answer:

simple past tense I guess

3 0
3 years ago
Can u plzz answer my question asap plz cuz i need it now
lord [1]

Answer:

A,C and D. You are welcome :)

Explanation:

7 0
4 years ago
Read 2 more answers
Other questions:
  • Practice
    5·1 answer
  • What makes "the seafarer"an elegy?
    11·1 answer
  • Which words from the poem are an example of a metaphor?
    7·2 answers
  • What is the purpose of a library walk ?
    8·2 answers
  • I highlighted the paragraphs <br> plzz help
    12·1 answer
  • Which words in the sentence are the adverb clause?
    11·1 answer
  • Question 16 of 22 Read the following passage from an online blog. For years, you all know I've been displeased with the conditio
    12·2 answers
  • Hey can someone write me a kid friendly realistic story! its due bye 10:59! Pls, ill mark the brainliest to the best one!
    13·1 answer
  • Ok i dont get this help pls
    13·1 answer
  • (GIVING BRAINLYIST) Read the excerpt from the story Animals in the Zoo.
    9·2 answers
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!