1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
lesya692 [45]
3 years ago
15

1. How does Justine change in the story “A Birthday Tradition”?

English
1 answer:
Leto [7]3 years ago
6 0

1. How does Justine change in the story “A Birthday Tradition”?


Answer: She recognizes that her previous behavior was rude and ungrateful.


Justine has a wake up call on her fifteenth birthday: because her grandmother isn't able to show up this time due to being feeling unwell, Justine remembers her mother's words: "your grandmother won't be around forever",which causes the teenager to reflect upon her past behavior, as in the passage:


"As she stared at the tacky outfit, she realized in retrospect how selfish she had been, and her mother’s words returned to her: “Your grandmother won’t be around forever.”"


2. Which of the following detail best supports the change in Justine’s character in “A Birthday Tradition”?


Answer: Justine is eager to spend time with her grandmother after receiving the note.


The gifts she'd been given ever since she was five- the dreadful outfits- made Justine see the yearly visit her grandmother paid her as a real burden, since she'd have to walk around wearing those weird clothes. Nevertheless, after learning her grandmother is unwell, Justine even calls the old woman and makes future plans with her, as seen in the following passage:


"She called and thanked her grandmother and rescheduled the trip to the movies so she could wear her new clothes and continue the birthday tradition."


3. Which statement best describes the effect of the narrative point of view in “A Birthday Tradition”?


Answer: The third-person limited point of view allows the author to focus solely on the inner thoughts and feelings of Justine.


The author focuses on Justine's point of view. We learn her impressions, thoughts and feelings regarding the birthday tradition. It's a third-person limited point of view, since we only know how Justine's mother feels about her daughter's behavior due to Justine's remembering her words, as shown in the following passage:


"Later that night when Justine had complained to her parents about the embarrassment of going to the movies in her birthday outfit every year, her mother simply told her that she should be grateful. “Your grandmother won’t be around forever; you should be thankful for the time you have with her and the effort she puts into selecting those outfits for you. Cherish your moments with her,” her mother said."


4. Which statement best describes how the flashback affects the story “A Birthday Tradition”?


Answer: They help develop and explain the anxiety Justine feels.


The flashback affects the story in the sense that it shows the reader why Justine feels so anxious, in a negative way, about the birthday tradition. We learn the teenager had been through awkward, embarrassing situations due to the outfits she'd been getting over the years. We can see that in the passage below:


"Justine felt as though she not only sparkled but also glowed in the dark, and later at the theater, the outfit was so itchy that she was scratching and thrashing around throughout the whole motion picture."


5. Grandmother’s arrival was imminent because it was…


Answer: about to happen.


That's what the word "imminent" means: liable to happen, about to occur. We know it never happened that day, but since Justine didn't know it when she reclined on the front porch and looked out at the driveway, the word "imminent" was used with the meaning above.


6. What is the theme in the story “A Birthday Tradition”?


Answer: Be careful what you wish for.


Justine didn't feel like going to the movies with her grandmother at all, and was hoping she wouldn't have to. Then, unexpectedly, she learned it wouldn't be necessary or even possible to do that due to her grandmother's poor health condition in that particular day. Justine felt very sad about it and even regretted her previous rudeness and ungratefulness.


7. Which of the following quotations best supports the theme from question 6?


Answer: “Justine felt tears well up, even though she realized that this was exactly what she wanted.”


We can't say Justine experienced a feeling of bittersweetness; actually, she was plain sad, just an immature teenager who was starting to learn the hard way about the complexity of human feelings.



You might be interested in
Signals are used whenever voice communication is_____.
Reil [10]
Hey there!

I believe the answer is not possible.

Hope it helped!
6 0
3 years ago
Read 2 more answers
In your literary analysis essay,the chunked method of presenting data
boyakko [2]

Answer:

C

Explanation:

The chunk method presents the data in easy to understand <em>chunks, </em>so that the reader isn't bombarded with all the info at once

7 0
3 years ago
Describe incidents of xenophobia in your community
lisabon 2012 [21]
One incident that I can think of was when my close friend had her internship at a place where the inhabitants were mostly Muslims. She trembles at the sight of them and she's hardly herself when she sees them. She's a good person, not at all racist and judgmental, but her fear seems to have sprung forth from news about extremists. 
5 0
3 years ago
Zulu: The Zulu creator is known as the Ancient One, or Unkulunkulu. He came from the reeds and created people and cattle. He cre
Taya2010 [7]
D if I'm not mistaking
7 0
3 years ago
Read 2 more answers
if you're not told otherwise, who is your audience when you are writing? A Your Friends B.The teacher D.The reader I know its no
pishuonlain [190]
D. the reader. The reader will always be the one you're writing for, since the idea of writing, especially academic writing, is usually meant for others to read.
6 0
3 years ago
Read 2 more answers
Other questions:
  • Then, revise the sentence below (or craft your own from scratch) to reflect a more nuanced understanding of the rhetorical situa
    15·1 answer
  • Which is an advantage of speaking ?
    11·2 answers
  • ASAP! GIVING BRAINLIEST! Please read the question THEN answer CORRECTLY! NO guessing. I say no guessing because people usually g
    14·1 answer
  • How does the following quote support the theme of darkness in the text? "Never shall I forget that night, the first night in the
    10·1 answer
  • What is the simple subject in this sentence "Bobby swam in the lake over the summer.
    11·2 answers
  • Which evidence from the passage best supports the claim that before communication satellites existed, people could only send sig
    5·1 answer
  • What could be the consequences if one forgets the purpose of his/her life?
    9·2 answers
  • Summary for chapter 10 of the refugee
    9·1 answer
  • Point: Wireless devices can help keep teens safe in the event of an emergency. Which sentence provides an example that supports
    13·2 answers
  • How much time has taken place between chapter 1 and chapter 2 of lord of the flies
    9·1 answer
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!