1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
beks73 [17]
3 years ago
9

Whats the summary of “My Aunt Gold Teeth”

English
1 answer:
Naddik [55]3 years ago
7 0
 "My Aunt Gold Teeth" by Vidiadhar Surajprasad Naipaul is a short story that was originally published in 1958 in the Paris Review. Naipaul himself was born in Chaguanas, Trinidad, where the story is set, and like his characters in his story came from an Indian background, a family including pundits, religious experts with profound knowledge of the Vedas (Sanskrit texts sacred in the Hindu religion). 

The first person narrator of the story is a child, but the narrative voice often veers from the first-person viewpoint of the child to omniscient narration. The narrator appears almost contemptuous of the aunt, characterizing her by extended and unflattering description. The two main outward elements of the characterization are the gold teeth, which we encounter at the opening of the story, and which give her the nickname she bears (she is always called "Gold Teeth" in the story). The second element in the description is her weight; the narrator seems both obsessed with and disgusted by the fact that she is very fat. On a psychological level, she is characterized mainly by her level of superstition. The narrator sees religion as something ignorant people approach as a form of magic,with Roman Catholicism and Hinduism as Gold Teeth practiced them simply a set of rituals used to gain practical benefits. Her constantly praying for children and the negative attitude of the narrator and other members of the community towards her barrenness is simply taken for granted and used as the occasion for discussion of her superstitiousness.

We are told that Ramprasad, Gold Teeth's husband, is a pundit, knowing all five of the Vedas, something highly respected in Hindu society, and also are informed that he is relatively well off (providing the money allowing her to replace her teeth with gold ones). Physically, he is characterized as having a huge appetite for food, and becoming ill over the course of the story, but he is an essentially flat character, mainly serving as a pretext for development of Gold Teeth's character and critique of the way religion and medicine together are simply seen as instrumental, as means to an end, an uncritical grasping of everything that might be potentially useful.

The characterization of Ganash is also one-dimensional, with his being open to many religious traditions and his reassurance of a worried wife about a sick husband treated mainly as an occasion to critique what most people would consider a capacious and humane approach to religion as cynical self-advancement:

In his professional capacity Ganesh was consulted by people of many faiths, and with the licence of the mystic he had exploited the commodiousness of Hinduism, and made room for all beliefs. In this way he had many clients, as he called them, many satisfied clients.
You might be interested in
Which medium can effect the message of a news story by providing it with context through moving images
ser-zykov [4K]

C. Television

is the only option with visual moving images

3 0
3 years ago
Which detail from the passage best describes how Laura is affected when she
NISA [10]
I think it would be the one from paragraph 4, it shows laura has overheard what they were talking about and her mood changes and feels hurt
8 0
3 years ago
Read 2 more answers
In chapter 1 of The Outsiders, why do pony boy and soda pop need to stay out of trouble?
Deffense [45]

Answer:

they need to stay outa trouble because they live with their older brothers because there parents died.....Can i have brainliest

Explanation:

3 0
3 years ago
Which act required colonial assemblies to house and pay British soldiers?
tresset_1 [31]

Answer:

D. Quartering Act

Explanation:

the Mutiny (or Quartering) Act of 1765 required colonial assemblies to house and supply British soldiers. Many colonists objected to the presence of a "standing army" in the colonies.

The Quartering Act of 1765 required the colonies to house British soldiers in barracks provided by the colonies. If the barracks were too small to house all the soldiers, then localities were to accommodate the soldiers in local inns, livery stables, ale houses, victualling houses and the houses of sellers of wine.

5 0
3 years ago
Is the sentence simple or compound?
Vlad1618 [11]
It is a compound sentence, because this sentence consists of two independent clauses ('the lamp fell over' and '(the lamp) scared the cat"). Simple sentence would have only one independent clause. 
5 0
3 years ago
Other questions:
  • Give an antonym for Afro-optimism
    7·2 answers
  • Describing events requires _______________.
    11·1 answer
  • Which lines in this excerpt from Guy de Maupassant's short story "Boule de Suif" show that relations between most French and Ger
    13·1 answer
  • You have been asked to create a presentation about the geography of Guatemala. Which would be the best place to start your resea
    13·2 answers
  • How to write descriptive writing
    7·1 answer
  • Which sentence from the passage supports your answer to part A. The giver
    15·2 answers
  • Based on the story, which of the following can be inferred about Sherie's mom?
    14·2 answers
  • Hi everyone! Thank you guys for all of your support! Coco would love everyone.
    15·1 answer
  • 13) What form of organization did Mary use in this report?
    13·1 answer
  • 5. The team conducted a ____ study of the effects of the new medicine.
    8·1 answer
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!