1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
zvonat [6]
3 years ago
12

The author of the passage thinks that Percy Fawcett was “a remarkable man.” Write a short paragraph explaining how the text supp

orts the idea that Fawcett was a remarkable man. Use at least two details from the text in your response.
THE STORY
1 Since the dawn of the modern age, the notion of a pre-historic world, hidden deep in the jungle and untouched by the passage of time, has captivated our imaginations.
2 Before “Jurassic Park,” before “King Kong,” there was “The Lost World.” Written in 1912 by Sherlock Holmes’ creator, Sir Arthur Conan Doyle, “The Lost World” was in turn largely inspired by the real-life adventures of one remarkable man: Col. Percy Harrison Fawcett.
3 David Grann, a staff writer for The New Yorker magazine, says in his time Fawcett was a larger-than-life figure: “Oh, he really was. I mean, he was the last of these kind of great territorial explorers who would plunge into the blank spots on the map, carrying a machete, essentially, and an almost divine sense of purpose.”
4 Grann was researching an article on Conan Doyle when he came across a reference to Fawcett.
5 “I had typed Fawcett’s name into one of these newspaper databases, and up came all these kind of crazy headlines: Fawcett disappears into the unknown. A movie star kidnapped trying to save Fawcett.
6 “I had never heard of this man, and I quickly discovered there was this legendary figure,” Grann said. “And this enormous mystery that had been eclipsed by history. And it really intrigued me.”
7 So Grann started digging. Fawcett, he learned, was an honored member of Britain’s renowned Royal Geographical Society.
8 “He would live in the jungle for years at a time without contact with the world,” Grann said. He discovered stories about “how he’d battle anacondas and electric eels, and how he’d emerge with maps of regions that no one had ever came back from.”
9 In April 1925, Fawcett set out with just two others—his 21-year-old son Jack, and Jack’s best friend, Raleigh Rimmel—on what was to be his crowning adventure . . . finding the remains of a lost world he believed existed deep in the Amazon jungle of South America.
10 Fawcett called his mythical city, simply, “Z.”
11 After 30 years as an explorer, Fawcett’s survival skills were unrivaled. But this time, he went in . . . and never came out.
12 “Well, we know he got as far as a place called Dead Horse Camp, where he would send these dispatches back for five months,” said Grann. “And then after the fifth month, the dispatches ceased. And they were never heard from again.”
13 . . . setting off one of the greatest manhunts of the 20th century.
14 George Dyott was the first, taking a film crew with him into the Amazon in 1928 and radioing back regular progress reports.
15 But he never found Fawcett.
16 In 1996 Brazilian financier James Lynch launched a multi-million dollar expedition to finally solve the mystery. But he and his party were kidnapped by tribesmen.
17 They were released only after surrendering $30,000 worth of gear.
18 Now, finally, after 85 years, the mystery that has tantalized so many may finally have been solved by perhaps Fawcett’s least likely pursuer.
19 Grann turned his jungle adventure into a best-seller, “The Lost City of Z,” in which he recounts Fawcett’s final days.
20 “We stayed with many of the same tribes that Fawcett stayed with,” said Grann. “And to my astonishment, they had an oral history about Fawcett and his expedition. 21 “It describes how Fawcett had insisted on moving eastward, towards the ‘River of Death.’ And the tribe tried to persuade them not to go in that direction. In that direction were what they referred to as ‘the fierce Indians.’ And off he marched.
22 “And they could see the fire for five days, rising above the treetops. And then on the fifth day, it went out as if it was snuffed out. And they had no doubt that they had been killed by the Indians.”
23 No physical trace of Fawcett has ever been found. But Grann’s efforts did bring one revelation to light: Fawcett may have been right about the “lost civilization” after all.
24 “In the last few years, archaeologists are now going into this region using high-tech gadgetry that Fawcett could never imagine—satellite imagery, ground penetrating radars to pinpoint various artifacts,” said Grann. “And they are discovering ancient ruins scattered throughout the Amazon.
25 “One archaeologist has found, in the very area where Fawcett believed he would find Z, 20 pre-Columbian settlements that had roads built at right angles, bridges, causeways, and that a cluster of these settlements that were interconnected had populations of between 2,500 to 5,000 people, which would have made them the size of many medieval European cities at the time.”
English
1 answer:
mote1985 [20]3 years ago
8 0

Answer:

Percy Fawcett was a remarkable man because, He was most famous for his half-dozen mapmaking expeditions to the wilds of the Amazon, a place he called “the last great blank space in the world.” Beginning in 1906, Fawcett had ventured into previously uncharted territory in Brazil and Bolivia, where he dodged poisonous pit vipers.                                                                                                                

You might be interested in
She went the ride the park
likoan [24]

She went on the ride at the park. (The correct way to put it in a sentence)

8 0
3 years ago
Read 2 more answers
What do the details in paragraph 3 reveal about the author’s point of view? *
jekas [21]
<h2>Answer:The point of view is (A)The author thinks that clothing restrictions were less of a burden than the neccessity of hard work.</h2><h2 />

Explanation:

6 0
3 years ago
Read 2 more answers
In the excerpt,president kennedy empasizes his point most by using
Ksivusya [100]
Which excerpt?
Then we can figure it out
3 0
3 years ago
When the author says in lines 40–41 that “I'm convinced the past we must contend with is deeper even than speech,” he means that
Sloan [31]
It seems that you missed the given choices of the question above which are the following:
A. the past is not something we can talk about.  
B. there are no words to convey the pain of the past.  
C. The battle of the sexes will go on forever.<span>  
D. Men’s and women’s roles are deeply rooted in our species.
Anyway, the correct answer for the given question above would be option D. When the </span><span>author says in lines 40–41 that “I'm convinced the past, we must contend with is deeper even than speech,” he means that </span>Men’s and women’s roles are deeply rooted in our species. Hope this answer helps.
6 0
3 years ago
Imagery
Andru [333]

Answer:

B) Creates vivid pictures to describe a tone/atmosphere of certain events/characters/emotions

Explanation:

The defintion of imagery is "visually descriptive or figurative language, especially in a literary work". Therefore, it would be B.

7 0
3 years ago
Other questions:
  • Who is the intended audience for the procedural text shown in Section I? How likely is this audience to be able to read and foll
    15·1 answer
  • When Robert knows he’s about to die, he
    6·1 answer
  • Need help can’t figure it out! Plz help thank you<br> Y=x^2+2x<br> Y=3x+20
    8·1 answer
  • A box contains 4 red pencils and 6 black pencils . What fraction of the pencils are red? Write two equivalent fractions.
    5·2 answers
  • Briefly explain how you spent your lockdown days
    15·2 answers
  • .errrrrrrrrrrrrrrrr4rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
    12·1 answer
  • What is the best Turkish series or even Turkish movies to watch?
    15·1 answer
  • Read the sentence. Walking can be a form of exercise just as effective as running as far as health benefits and might even be a
    8·1 answer
  • When does Odysseus show his confidence in The Cyclops?
    8·1 answer
  • Which is a true statement about inference?
    13·2 answers
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!