A general statement or concept obtained by inference from specific cases.
Answer: B. He is, for the first time, aware of the world as a bleak and savage place.
Explanation:
Pip heard a terrible voice only after he began to cry, so D is not a correct choice. His parents and brothers had died a long time before the event described in the excerpt (so B would be wrong). Pip was not lost on the marshes (so C would be wrong). The answer would be A.
Here is support in the text:
My first most vivid and broad impression of the identity of things, seems to me to have been gained on a memorable raw afternoon towards evening. At such a time I found out for certain, that this bleak place overgrown with nettles was the churchyard; and that Philip Pirrip, late of this parish, and also Georgiana wife of the above, were dead and buried; and that Alexander, Bartholomew, Abraham, Tobias, and Roger, infant children of the aforesaid, were also dead and buried; and that the dark flat wilderness beyond the churchyard, intersected with and mounds and gates, with scattered cattle feeding on it, was the marshes; and that the low leaden line beyond, was the river; and that the distant savage lair from which the wind was rushing, was the sea; and that the small bundle of shivers growing afraid of it all and beginning to cry, was Pip."
Explanation:
The author used DETAILED DESCRIPTION to create compelling characters in the passage given above.
From the passage given above, it can be seen that the author took his time to describe the characters and the settings in details. This gives the readers the opportunity to mentally picture the characters and the settings in the story.
For example, it means everyone contributes, so when you go to dinner with a group of people, you would all pay for your own bill.