1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
VikaD [51]
3 years ago
6

Which event do historians say marks the end of the Western Roman Empire?

History
1 answer:
asambeis [7]3 years ago
4 0

Answer:

To many historians, the fall of the Western Roman Empire in the 5th century CE has always been viewed as the end of the ancient world and the onset of the Middle Ages, often improperly called the Dark Ages, despite Petrarch’s assertion. Since much of the west had already fallen by the middle of the 5th century CE, when a writer speaks of the fall of the empire, he or she generally refers to the fall of the city of Rome. Although historians generally agree on the year of the fall, 476 CE, they often disagree on its causes. English historian Edward Gibbon, who wrote in the late 18th century CE, points to the rise of Christianity and its effect on the Roman psyche while others believe the decline and fall were due, in part, to the influx of 'barbarians' from the north and west.  

Whatever the cause, whether it was religion, external attack, or the internal decay of the city itself, the debate continues to the present day; however, one significant point must be established before a discussion of the roots of the fall can continue: the decline and fall were only in the west. The eastern half - that which would eventually be called the Byzantine Empire - would continue for several centuries, and, in many ways, it retained a unique Roman identity.

You might be interested in
Read this line from page 2: "But, in a larger sense, we cannot dedicate—we cannot consecrate—we cannot hallow this ground." Linc
cupoosta [38]

The correct answer to this open question is the following.

Although you forgot to attach the options for this question, we can say the following.

Lincoln uses repetition in this sentence to emphasize the idea that "ultimate sacrifice given by the soldiers on this ground."

When United States President Abraham Lincoln repeated the parallel construction he tried to emphasize the ultimate sacrifice given by the Union soldiers and Confederate soldiers on that ground of Gettysburg, Pennsylvania.

This sentence is part of the famous Gettysburg address delivered by him on November 19, 1863. Previously to that above-mentioned line, Lincoln had said the following: <em>"We are met on a great battlefield of that war. We have come to dedicate a portion of that field as a final resting place for those who here gave their lives that that nation might live."</em>

This can serve us to understand the whole idea of the excerpt.

5 0
3 years ago
Complete the passage about polictical and economic theories developed during the industrial revolution
kramer

Answer:

1. capitalism

2. socialism

3. anarchism

4. anarchism

5. socialism

6. capitalism

7. utopianism

8. capitalism

9. communism

8 0
3 years ago
1. The birds were chirping and the sun was shining. Kevin and Juno were sitting on a park bench together. Neither of them was sm
tekilochka [14]

Answer:

Third person objective.

Explanation:

The narrative point of view is the voice or point of view from which a story is told. It is the perspective or side on which the narration is based on.

In the given passage, the narration is done from a third-person objective point of view. This is because the narrator is simply describing the scene and has no knowledge of the characters and their feelings or emotions. Moreover, he is not part of the story/ scene and thus, is a silent, absent speaker who is simply telling or describing the scene for the readers.

Thus, the correct answer is the third person objective point of view.

7 0
3 years ago
Which Athenian was the first philosopher to focus on morality and the soul rather than on nature and the universe?
mrs_skeptik [129]
It was primarily "A. Socrates" who was the first philosopher to focus on morality and the soul rather than on nature and the universe, since his work was most centered around these "unsolvable" mysteries. 
4 0
3 years ago
Who was not happy with the signing of the Non-aggression Pact?
Umnica [9.8K]

Explanation:

Great Britain and France

4 0
2 years ago
Other questions:
  • Why was Frederick Douglass encouraged by the Dred Scott decision?
    14·2 answers
  • Collaborators: Hiwi (Hilfswillige) in english: willing helpers (collaborators)
    10·1 answer
  • In microeconomics, price helps determine both quantity supplied and quantity demanded. Which other factors can impact each by ca
    13·2 answers
  • HELP PLEASE
    14·2 answers
  • Two of the cultural similarities of early river valley civilizations were _____. Select all that apply.
    6·2 answers
  • ‘Graft’ is the substance used by builders in the south after the Civil War to help repair buildings... True Or False
    6·2 answers
  • Medieval Christian Europe essay
    11·1 answer
  • Which statement is not true of the Trail of Tears? It was a sorrowful, forced westward movement of the Cherokee. The Trail of Te
    8·2 answers
  • PLEASE ANSWER Which selection from the article is BEST illustrated by Map 2?
    12·1 answer
  • What people stepped up as leaders during the American revolution
    14·2 answers
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!