1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
Volgvan
3 years ago
6

A boy is pulling a load of 150N with a string inclined at an angle 30 to the horizontal if the tension of string is 105N the for

ce tending to lift the load off the ground is
Physics
1 answer:
Lorico [155]3 years ago
8 0

The force tending to lift the load (vertical force) is equal to <u>22.5N.</u>

Why?

Since the boy is pulling a load (150N) with a string inclined at an angle of 30° to the horizontal, the total force will have two components (horizontal and vertical component), but we need to consider the given information about the tension of the string which is equal to 105N.

We can calculate the vertical force using the following formula:

VerticalForce=Force*Sin(30\° )=(BoysForce-StringForce)*\frac{1}{2}\\\\VerticalForce=(150N-105N)*\frac{1}{2}=VerticalForce=45N*\frac{1}{2}=22.5N

Hence, we can see that <u>the force tending to lift the load</u> off the ground (vertical force) is equal to <u>22.5N.</u>

Have a nice day!

You might be interested in
Which of the following is the correct name for CCl4
Ira Lisetskai [31]

Answer: Carbon tetrachloride Or Tetrachloromethane

Explanation: Carbon tetrachloride is an important nonpolar covalent compound. You determine its name based on the atoms present in the compound.

7 0
3 years ago
Read 2 more answers
What properties of a sound wave determine volume, pitch, and timbre?
fiasKO [112]
Sound waves are changes in pressure generated by vibrating molecules. The physical characteristics of sound waves influence the three psychological features of sound: loudness, pitch, and timbre. Loudness depends on the amplitude,or height, of sound waves. The greater the amplitude, the louder the sound perceived.
8 0
3 years ago
Read 2 more answers
An air-track glider with a mass of 239 g is moving at 0.81 m/s on a 2.4 m long air track. It collides elastically with a 513 g g
HACTEHA [7]

Answer:

Glider it stops just when it reaches the end of the runway

Explanation:

This is a shock between two bodies, so we must use the equations of conservation of the amount of movement, in the instant before the crash and the subsequent instant, with this we calculate the second glider speed, as the shock that elastic is also keep it kinetic energy

        Po = pf

        Ko = Kf

 Before crash

       Po = m1 Vo1 + 0

       Ko = ½ m1 Vo1²

 

After the crash

       Pf = m1 Vif + Vvf

       Kf = ½ m1 V1f² + ½ m2 V2f²

 

      m1 V1o = m1 V1f + m2 V2f           (1)

      m1 V1o² = m1 V1f² + m2 V2f²      (2)

We see that we have two equations with two unknowns, so the system is solvable,  we substitute in 1 and 2

   

     m1 (V1o -V1f) = m2 V2f      (3)

      m1 (V1o² - V1f²) = m2 V2f²

Let's use the relationship      (a + b) (a-b) = a² -b²

     m1 (V1o + V1f) (V1o -V1f) = m2 V2f²

We divide  with 3 and simplify

      (V1o + V1f) = V2f      (4)

Substitute in 3, group and clear

         m1 (V1o - V1f) = m2 (V1o + V1f)

         m1 V1o - m2 V1o = m2 V1f + m1 V1f

         V1f (m1 -m2) = V1o (m1 + m2)

         V1f = V1o  (m1-m2 / m1+m2)

We substitute in (4) and group

         V2f = V1o + (m1-m2 / m1 + m2) V1o

         V2f = V1o [1+ + (m1-m2 / m1 + m2)]

         V2f = V1o (2m1 / (m1+m2)

We calculate with the given values

         V1f = 0.81 (239-513 / 239 + 513)

         V1f = 0.81 (-274/752)

         V1f = - 0.295 m/s

The negative sign indicates that the planned one moves in the opposite direction to the initial one

         V2f = 0.81 [2 239 / (239 + 513)]

        V2f = 0.81 [0.636]

        V2f = 0.515 m / s

Now we analyze in the second glider movement only, we calculate the energy and since there is no friction,

         Eo = Ef

Where Eo is the mechanical energy at the lowest point and Ef is the mechanical energy at the highest point

         Eo = K = ½ m2 vf2²

         Ef = U = m2 g Y

   

         ½ m2 v2f² = m2 g Y

         Y = V2f² / 2g

         Y = 0.515²/2 9.8

         Y = 0.0147 m

At this height the planned stops, let's use trigonometry to find the height at the end of the track of the track

         tan θ = Y / x

         Y = x tan θ

The crash occurs in the middle of the track whereby x = 1.2 m

        Y = 1.2 tan 0.7

        Y = 0.147 m

As the two quantities are equal in glider it stops just when it reaches the end of the runway

7 0
3 years ago
Can you please answer my question correctly ASAP​
lana66690 [7]

Answer:

1) C, 2) C, 3) B, 4) D, 5) A/B, 6) D, 7) D, 8) A, 9) B, 10) A

Explanation:

1) Seconds, minutes and days are time units. (Correct answer: C)

2) The displacement is shortest distance between the point of origin and the point of destination. (Correct answer: C)

3) The velocity is the rate of change of position in time. (Correct answer: B)

4) Graphs are a very useful ressource to infer characteristics inherent to a studied physical variable. (Correct answer: D)

5) There are two possible answers, since both milimeters and meters are units for distance. (Correct answers: A/B)

6) The distance is the arc length of the entire path that object travelled. (Answer: D)

7) Traditionally, in a position vs. time graph we plot time in the x-axis. (Answer: D)

8) In this case, we use a distance-time graph, where travelled distance is the dependent variable and time is the independent variable. (Answer: A)

9) The point of origin is the initial position of the object. (Answer: B)

10) The point of destination is the final position of the object. (Answer: A)

5 0
3 years ago
What is the length of the hypotenuse of a right triangle, whose legs have lengths of 12 meters and 35 meters?
Makovka662 [10]
The answer is 37 cause the two sides squared and added together equals the hypotenuse squared after that you just find the square root of the answer
5 0
3 years ago
Read 2 more answers
Other questions:
  • Two blocks, with masses m and 3m , are attached to the ends of a string with negligible mass that passes over a pulley, as shown
    7·1 answer
  • PLEASE help me with these questions as soon as possible i need to turn it in!!!!
    8·1 answer
  • The atoms in a sample of carbon must contain nuclei with the same number of
    14·1 answer
  • A mass of 267 g is attached to a spring and set into simple harmonic motion with a period of 0.176 s. If the total energy of the
    9·1 answer
  • what are geology,astronomy,and physics is the answer hypothesis,scientific inquiries,scientific discplines,or protocols?
    15·1 answer
  • Determine explicitly which is faster, 75 miles per hour or 75 m/s? Express all your results in MKS units and explain your conclu
    10·1 answer
  • Helpppp!! On which surface is the student not able to move the box?
    6·1 answer
  • Identify the step of meiosis
    15·1 answer
  • A projectile has an initial x-velocity of 4 m/s, and an initial y-velocity of 27.7 m/s. What is the range of the projectile
    15·1 answer
  • What are the three different social perspectives on sport
    11·1 answer
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!