**Answer:**

The speed of the Porsche = 180 km/h

The speed of the Ferrari = 200 km/h

**Explanation:**

The distance of one lap = 2 km

The distance the Ferrari laps the Porsche = 9 laps

The distance the Ferrari will lap the Porsche with 10 km/h less speed = 18 laps

Let the speed of the Ferrari = S<em>, </em>the speed of the Porsche = S<em>, </em>and the time that lapse before two cars lapped = t

we have;

S × t₁ - S × t = 2 km

S × t₁ = 9 laps × 2 km/lap = 18 km

S × t₁ = 18 km

S × t₁ = 2 km + S × t = 2 km + 18 km = 20 km

S × t₁ = 20 km

∴

Similarly, we are given that the following relation;

(S - 10) × t₂ - S × t₂ = 2 km...(2)

From which we have;

S × t₂ = 18 laps × 2 km/lap = 36 km

S × t₂ = 36 km

(S - 10) × t₂ = 2 km + 36 km = 38 km

(S - 10) × t₂ = 38 km

Therefore, given that S × t₂ (36 km) = 2 × S × t₁ (18 km), we have;

S × t₂ = 2 × S × t₁

t₂ = 2×t₁

Equation (2) becomes;

(S - 10) × 2×t₁ - S × 2×t₁ = 2 km...(2)

From which we have;

(S - 10) × 2×t₁ = 38 km

(S - 10) × 2×t₁ = 38 km

2 × t₁ × S - 2 × t₁ × 10 = 38 km

∵ S × t₁ = 20 km, we have;

2 × 20 km - 2 × t₁ × 10 = 38 km

2 × t₁ × 10 = 2 × 20 km - 38 km = 2 km

20 × t₁ = 2 km

t₁ = 2/20 = 0.1 hour = 6 minutes

Therefore, we have;

S × t₁ = 18 km

S × 0.1 h = 18 km

S = 18 km/0.1 h = 180 km/h

The speed of the Porsche = S = 180 km/h

S × t₁ = 20 km

S × 0.1 h = 20 km

S = 20 km/0.1 h = 200 km/h

The speed of the Ferrari = S = 200 km/h