1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
Brilliant_brown [7]
3 years ago
13

A 1.15-kg grinding wheel 22.0 cm in diameter is spinning counterclockwise at a rate of 20.0 revolutions per second. When the pow

er to the grinder is turned off, the grinding wheel slows with constant angular acceleration and takes 80.0 s to come to a rest. (a) What was the angular acceleration (in rad/s2) of the grinding wheel as it came to rest if we take a counterclockwise rotation as positive?
Physics
2 answers:
malfutka [58]3 years ago
6 0

Answer:

Angular acceleration = -1.57 Rad/s^2

Number of revolutions = 800 revolutions

Explanation:

Mass = 1.15kg

diameter of the grinding wheel = 22.0cm

angular speed = 20 rev/s

1 Rev/s = 6.283 rad/s

20 Rev/s = 20 * 6.283 = 125.664 rad/s

Angular acceleration = Angular speed/ time taken for for the wheel rotation

Angular accleration = 125.664/80

Angular acceleration = -1.57 rad/s^2 (since the wheel is rotating counterclockwise)

number of revs = 0.5∝t²

number of revs = 0.5 * (1.57/2π) * 80²

number of revs = 800 revolutions

Oksi-84 [34.3K]3 years ago
4 0

Complete Question:

A 1.15-kg grinding wheel 22.0 cm in diameter is spinning counterclockwise at a rate of 20.0 revolutions per second. When the power to the grinder is turned off, the grinding wheel slows with constant angular acceleration and takes 80.0 s to come to a rest.

(a) What was the angular acceleration (in rad/s2) of the grinding wheel as it came to rest if we take a counterclockwise rotation as positive?

(b) How many revolutions did the wheel make during the time it was coming to rest?

Answer:

(a) the angular acceleration is -1.571 rad/s²

(b) the number of revolutions made by the wheel is 800 revolutions.

Explanation:

Given;

mass of the grinding wheel = 1.15 kg

diameter of the wheel = 22.0 cm

number of revolution = 20

time taken to come to rest = 80.0 s

Part (a) the angular acceleration (in rad/s2) of the grinding wheel as it came to rest if we take a counterclockwise rotation as positive.

\omega _f = \omega_i + \alpha t

where;

ωf is the final angular speed

ωi is the initial angular speed

α is the angular acceleration

\omega _f = \omega_i + \alpha t\\\\0 = (2\pi *20) + 80 \alpha\\\\ 80 \alpha = -40\pi \\\\\alpha = \frac{-40\pi}{80} = -1.571 \frac{rad}{s^2}

Part (b) number of revolutions the wheel made during the time it was coming to rest

\theta = \omega_i t+\frac{1}{2} \alpha t^2\\\\ \theta = \frac{1}{2}(\frac{1.571}{2\pi } ) (80)^2 = 800, revolutions

You might be interested in
A coach wants her team to have fun, win some games, and be a productive unit. What is the most important personality trait the c
konstantin123 [22]
Discipline or leadership................................
6 0
3 years ago
Read 2 more answers
A ball with a weight of 0.5 N is submerged under water and then released. There is a net force of 5 N upwards. what is the buoya
Natasha2012 [34]

Answer:

4.5 N upward

Explanation:

You take the net force and subtract it from the weight

~DjMia~

6 0
3 years ago
Describe and explain the motion of a small ball floating on a pond when waves travel across the pond
laila [671]
I think the answer is periodic motion.
4 0
3 years ago
Sir wants to see if a new shower cleaner works better in removing soap dirt than his old cleaner.  He uses the new cleaner on on
sergeinik [125]
The independent variable in this problem would be the different types of shower cleaner. The dependent variable would be the shower tiles.
8 0
3 years ago
A solar eclipse that occurs when the new moon is too far from earth to completely cover the sun can be either a partial solar ec
Sonja [21]
1) <span>A solar eclipse that occurs when the new moon is too far from earth to completely cover the sun can be either a partial solar eclipse or an -->
Answer: ANULAR ECLIPSE. Since the moon is too far, it will cover only a part of the sun, and only the external ring of the moon will be visible; this is called anular eclipse.

2) </span><span>anyone looking from the night side of earth can, in principle, see a -->
Answer: LUNAR ECLIPSE. If the moon is the right position, and the Earth's shadow covers partially or totally the moon, then a lunar eclipse occurs.

3) </span><span>during some lunar eclipses, the moon's appearance changes only slightly, because it passes only through the part of earth's shadow called the -->
Answer: PENUMBRA. 

4) </span><span>a ... can occur only when the moon is new and has an angular size larger than the sun in the sky -->
Answer: TOTAL SOLAR ECLIPSE. When the moon is new, it means it is between the sun and the Earth, and its dark side faces the Earth. If the moon's angular size is also larger than the sun angular size, than it will completely cover the sun, and a total solar eclipse occurs.

5) </span><span>a partial lunar eclipse begins when the moon first touches earth's --> 
Answer: SHADOW. The Earth's shadow will start to cover the moon, and partial lunar eclipse will start.

6) </span><span> a point at which the moon crosses earth's orbital plane is called a(n)  --> 
Answer: NODE. Eclipses occur only when the Moon is at or close to a node, otherwise sun, earth and moon are not "aligned".</span>
5 0
3 years ago
Other questions:
  • Take a look at the pic and please help me
    5·1 answer
  • A pilot drops a package from a plane flying horizontally at a constant speed. Neglecting air resistance, when the package hits t
    15·1 answer
  • The pressure inside a hydrogen-filled container was 2.10 atm at 21 ∘C. What would the pressure be if the container was heated to
    11·2 answers
  • What is the formula of conservation of linear momentum
    9·1 answer
  • (a) In the deep space between galaxies, the density of atoms is as low as 106 atoms/m^3 , and the temperature is a frigid 2.7 K.
    13·1 answer
  • Calculate the force of friction that keeps an 80-kg person sitting on the edge of a horizontal rotating platform when the person
    11·1 answer
  • Find avrage speed for a horse that traveled east 25 km in 4 hours
    8·1 answer
  • HELP ASAP PLEASEEEE!!!
    9·2 answers
  • Alice kicks a 0. 25 kg soccer ball with 0. 5 N of force. What force does the ball exert on Alice’s foot as she kicks it? N.
    12·1 answer
  • The electrical loads in _____ circuits each have the same voltage drop, with equals the total applied voltage of the circuit.
    15·1 answer
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!