1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
Aliun [14]
3 years ago
9

1.Nuclear charge decreases as the atomic number increases.Immersive Reader

Chemistry
1 answer:
astra-53 [7]3 years ago
6 0

1.Nuclear charge decreases as the atomic number increases.Immersive Reader

Answer - True

2.In alkali metals, the atomic radius of potassium is greater than

Answer - Lithium

3.While moving across the periodic table from left to right there is an increase in atomic radius.

Answer - False

4.When moving from gold to lead, the atomic radius increases.

Answer - True

5.The picometer is the unit used to measure atomic radii.

Answer - True

6.Which of the following is larger in atomic size?

Answer - Boron

7.Chlorine has a larger atomic radius than fluorine.

Answer - True

8.Atomic size increases across a period.

Answer - False

9.The atomic radius of a nitrogen atom is 70 pm. What is the distance between the nuclei of two bonded nitrogen atoms in a N2 molecule

Answer - 140 pm

10.Arrange the following atoms in order of decreasing atomic radius:

Ga, As, Sn, Sb, Te

Answer - a. Sn, Sb, Te, Ga, As

<em><u>Thanks for joining brainly community</u></em><em><u>.</u></em>

You might be interested in
Josie see's lightning off in the distance. A few seconds later she hears thunder. What can Josie conclude?
ycow [4]
The answer is b) light waves travel faster than sound waves. 
4 0
3 years ago
If a sample of oxygen gas originally at from 171.4 K has its temperature increased to 288.4 K and
julia-pushkina [17]

Answer:

V₂ = 0.95 L

Explanation:

Given data:

Initial temperature of gas = 171.4 K

Final temperature of gas = 288.4 K

Final volume = 1.6 L

Initial volume = ?

Solution:

The given problem will be solve through the Charles Law.

According to this law, The volume of given amount of a gas is directly proportional to its temperature at constant number of moles and pressure.

Mathematical expression:

V₁/T₁ = V₂/T₂

V₁ = Initial volume

T₁ = Initial temperature

V₂ = Final volume  

T₂ = Final temperature

Now we will put the values in formula.

V₁/T₁ = V₂/T₂

V₁ = V₂T₁ /T₂

V₂ = 1.6 L × 171.4 K / 288.4 k

V₂ = 274.24 L.K / 288.4 K

V₂ = 0.95 L

6 0
3 years ago
A and b are two gases that are mixed together: 2.50 mol a is mixed with 0.850 mol b. if the final pressure of the mixture is 1.7
USPshnik [31]

Partial pressure of gas A is 1.31 atm and that of gas B is 0.44 atm.

The partial pressure of a gas in a mixture can be calculated as

Pi = Xi x P

Where Pi is the partial pressure; Xi is mole fraction and P is the total pressure of the mixture.

Therefore we have Pa = Xa x P and Pb = Xb x P

Let us find Xa and Xb

Χa = mol a/ total moles = 2.50/(2.50+0.85) = 2.50/3.35 = 0.746

Xb = mol b/total moles = 0.85/(2.50+0.85) = 0.85/3.35 = 0.254

Total pressure P is given as 1.75 atm

Pa = Xa x P = 0.746 x 1.75 = 1.31atm

Partial pressure of gas A is 1.31 atm

Pb = Xb x P = 0.254 x 1.75 = 0.44atm

Partial pressure of gas B is 0.44 atm.

Learn more about Partial pressure here:

brainly.com/question/15302032

#SPJ4

6 0
2 years ago
What are chemical changes of sodium hydroxide
pochemuha

Answer: Sodium + water → hydrogen gas + sodium hydroxide (aq) + heat [(aq) means “dissolved in water”. It stands for “aqueous”.] If we boil off the water, we will be able to see the sodium hydroxide crystals. The sodium hydroxide is one of the two new substances produced by this chemical change.

8 0
3 years ago
Which statement is most consistent with the plum pudding model of the atom?
lianna [129]
The answer to this question would be: <span>1) Electrons occupy regions of space
</span><span>
In plum pudding model, the atoms are drawn as pudding and the negative particle is spread around the pudding. In this model, the electron is spread but not moving in orbit. Rutherford model that comes afterward is the one that says most of the atoms is empty space.</span>
3 0
3 years ago
Read 2 more answers
Other questions:
  • Where is lithium used in the body?
    14·2 answers
  • Which of the following measurements is equal to 2,300 dL
    14·1 answer
  • Why is it hot in summer and in the winter why is cold
    9·2 answers
  • Answer number six please
    15·2 answers
  • PLEASE HELP ASAP! AND PLEASE DO NOT GIVE ME ANY VIRUSES!
    15·1 answer
  • Question 2 2 points)<br> Which of the atoms shown has an atomic number of 42<br> 1<br> 2<br> 4<br> 7
    13·1 answer
  • Nitrogen gas reacts with hydrogen gas to produce ammonia. How many liters of hydrogen gas at 95kPa and 15∘C are required to prod
    6·1 answer
  • Which is an "enumerated" power of Congress?
    7·2 answers
  • Which of the substances evaporated first? and Which of the substances evaporated least?
    8·1 answer
  • Compare the temperature change for cold sand and cold water when the same amount of hot water was added. what do you discover?
    14·1 answer
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!