1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
Dimas [21]
3 years ago
12

What type of particle is emitted by each type of radioactive decay?

Chemistry
2 answers:
Natasha_Volkova [10]3 years ago
5 0

Answer : The correct option is, (C) alpha = nucleus of a helium atom, beta = electron,  gamma = photon

Explanation :

Alpha particle : It is also known as alpha radiation or alpha ray that consists of 2 protons and 2 neutrons that are bound together into a particle that is identical to the helium nucleus. It is produced in the process of alpha decay.

Beta particle : It is also known as beta radiation or beta ray. During the beta decay process, a high energy and speed electron or positron are emitted by the radioactive decay of atomic nucleus.

Gamma particle : It is also a gamma radiation or gamma ray that is arising from the radioactive decay of atomic nuclei. It has shortest wavelength waves and imparts high photon energy can pass through most forms of matters because they have no mass.

Hence, the correct option is, (C) alpha = nucleus of a helium atom, beta = electron,  gamma = photon

olya-2409 [2.1K]3 years ago
4 0

C. alpha = nucleus of a helium atom

beta = electron

gamma = photon

You might be interested in
I need help wit this can someone pls explain???
Crazy boy [7]

Based on the nature of the sub-atomic particles, the correct answers are:

5. No Charge

6. Negative

7. Neutrons and Protons

8. 35 electrons

9. atomic number is 5

10. atomic mass is 11

11. number of protons is 15

12. number of electrons is 20

13. number of neutrons is 30 (55 -25)

14. mass number is 7

15. number of neutrons is 11 (36 - 25)

<h3>What are the sub-atomic particles?</h3>

The sub-atomic particles are the electrons, protons, and neutrons.

The electron is negatively-charged, the proton is positively-charged, whereas, the neutron is neutral and has no charge.

The number of electrons in a neutral atom is equal to the number of protons.

The sum of protons and neutrons gives the mass number of the atom.

Considering the given questions:

5. What type of charge does a neutron have?

Answer = No Charge

6. What type of charge does an electron have?

Answer =  Negative

7. Which two subatomic particles are located in the nucleus of an

Answer = Neutrons and Protons

8. If an atom has 35 protons in the nucleus, how many electrons will it have orbiting the nucleus?

Answer = 35 electrons

9. What is the atomic number of the atom in the diagram above?

Answer = atomic number is 5

10. What is the atomic mass/mass number of the atom in the diagram above?

Answer = atomic mass is 11

11. How many protons are in the nucleus of an atom with an atomic number of 15?

Answer = number of protons is 15

12. How many electrons are in the nucleus of an atom with an atomic number of 20?

Answer = number of electrons is 20

13. How many neutrons are in the nucleus of an atom with an atomic number of 25?

Answer = number of neutrons is 30 (55 -25)

14. What is the mass number of an atom with 3 protons, 4 neutrons, and 3 electrons?

Answer = mass number is 7

15. How many neutrons are in the nucleus of an atom that has an atomic mass of 36 and an atomic number of 25?

Answer = number of neutrons is 11 (36 - 25)

In conclusion, the mass number of an atom is the number of protons and neutrons in the nucleus of the an atom.

Learn more about atomic number and mass number at: brainly.com/question/487717

#SPJ1

7 0
2 years ago
An atom of calcium contains 20 protons how many electrons does it have
harina [27]
20.

Atomic number is equivalent to its protons and electrons. :)
4 0
3 years ago
If the equation: FeCl3+O2--&gt;Fe2O3+Cl2, how many moles of chlorine gas can be produced if 4 moles of FeCl3 react with 4 moles
BlackZzzverrR [31]

Answer:

6 moles of Cl2

Explanation:

First, the equation has to be balanced, which makes it 4 FeCl3 + 3 O2 --> 2 Fe2O3 + 6 Cl2

Using this information, we can see that one mole of O2 will not be present in the reaction. Since four moles of FeCl3 are needed to react in the equation, which would produce six moles of Cl2, and only four moles of FeCl3 are present, six moles of Cl2 would be produced.

4 0
2 years ago
A solution contains 0.140 mol KCl in 2.100 L water. What is the concentration of KCl in g/L?
viva [34]
<h3><u>Answer</u>;</h3>

≈ 4.95 g/L

<h3><u>Explanation;</u></h3>

The molar mass of KCl = 74.5 g/mole

Therefore; 0.140 moles will be equivalent to ;

 = 0.140 moles × 74.5 g/mole

 = 10.43 g

Concentration in g/L

   = mass in g/volume in L

   = 10.43/2.1

   =  4.9667

<h3>   <u> ≈ 4.95 g/L</u></h3>
4 0
3 years ago
Which two organelles are commonly found in plant cells, help to protect the cell as well as make food, and are NOT found in anim
vampirchik [111]

Answer:

this is 6th grade work

Explanation:

4 0
3 years ago
Other questions:
  • . A golfer hits a golf ball with a club. The mass of the ball is 0.05 kg. The ball accelerates at 2,000 m/s2. What is the net fo
    14·1 answer
  • In 1986 an electrical power plant in taylorsville, georgia, burned 8,376,726 tons of coal, a national record at that time. assum
    13·2 answers
  • Which type of bond is where two atoms are sharing one or more valence electrons?
    8·1 answer
  • Calculate the expansion work done against a constant external pressure of 0.995 atm and at a constant temperature of 19°C. Assum
    11·1 answer
  • Consider the voltaic cellZn(s) + Cu{2+}(aq)--&gt; Zn{2+}(aq)+Cu(s){}=chargeUnder standard conditions, what is the maximum electr
    11·1 answer
  • A(n) _____ particle is a particle that contains two protons, two neutrons, and has a 2 charge.
    15·2 answers
  • Which term should replace the question mark?
    6·1 answer
  • Which of the following describes wind direction?
    10·2 answers
  • H2SO4 is a strong acid, but HSO4- is a weak acid
    8·2 answers
  • Geologists have a rule of thumb: when molten rock cools and solidifies, crystals of compounds with the smallest lattice energies
    11·1 answer
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!