1answer.
Ask question
Login Signup
Ask question
All categories
  • English
  • Mathematics
  • Social Studies
  • Business
  • History
  • Health
  • Geography
  • Biology
  • Physics
  • Chemistry
  • Computers and Technology
  • Arts
  • World Languages
  • Spanish
  • French
  • German
  • Advanced Placement (AP)
  • SAT
  • Medicine
  • Law
  • Engineering
MArishka [77]
3 years ago
13

) If the blood viscosity is 2.7x10-3 Pa.s, length of the blood vessel is 1 m, radius of the blood vessel is 1 mm, calculate the

tubular resistance of the blood vessel (in GPa.S/m3 ). If the blood pressure at the inlet of the above vessel is 43 mm Hg and if the blood pressure at the outlet of the above vessel is 38 mm Hg. Calculate the flow rate (in ml/min).
Engineering
1 answer:
Illusion [34]3 years ago
5 0

Answer:

a) the tubular resistance of the blood vessel is 6.88 Gpa.s/m³.

b) the flow rate is 5.8 ml/min

Explanation:

Given the data in the question;

Length of blood vessel L = 1 m

radius r = 1 mm = 0.001 m

blood viscosity μ = 2.7 × 10⁻³ pa.s = 2.7 × 10⁻³ × 10⁻⁹ Gpa.s = 2.7 × 10⁻¹² Gpa.s

Now, we know that Resistance = 8μL / πr⁴

so we substitute

Resistance = [8 × (2.7 × 10⁻¹²) × 1] / [π(0.001)⁴]

Resistance = [2.16 × 10⁻¹¹] / [3.14159 × 10⁻¹²]

Resistance = 6.8755 ≈ 6.88 Gpa.s/m³

Therefore, the tubular resistance of the blood vessel is 6.88 Gpa.s/m³.

b)

blood pressure at the inlet of the vessel = 43 mm Hg

blood pressure at the outlet of the vessel = 38 mm Hg

flow rate = ?

we know that;

flow rate Q = ΔP / R

where ΔP is change in pressure and R is resistance.

ΔP = Inlet pressure - Outlet pressure = 43 - 38 = 5 mm Hg =  665 pa

R = 6.8755 Gpa.s/m³ = { 6.8755 × 10⁹ / 60 × 10⁶ } = 114.5916 pa.min.ml⁻¹

so we substitute

Q =  665 pa / 114.5916 pa.m.ml⁻¹

Q = 5.8 ml/min

Therefore, the flow rate is 5.8 ml/min

You might be interested in
A motorist enters a freeway at 25 mi/h and accelerates uniformly to 65 mi/h. From the odometer in the car, the motorist knows th
Helga [31]

Answer:

a) 2.2 m/s² b) 8 s

Explanation:

a) Assuming that the acceleration is constant, we can use any of the kinematic equations to solve the question.

As we don´t know the time needed to accelerate, we can use the following equation:

vf2 – vo2 = 2*a*∆x

At first, we can convert the values of vf, vo and ∆x, to SI units, as follows:

vf = 65 mi/h* (1,605 m / 1mi) * (1h/3,600 sec) = 29 m/s

vo = 25 mi/h *(1,605 m / 1mi) * (1h/3,600 sec) = 11.2 m/s

∆x = 0.1 mi*(1,605 m / 1mi) = 160.5 m

Replacing these values in (1), and solving for a, we have:

a = (29 m/s – 11.2 m/s) / 321 m = 2.2 m/s2

b) In order to obtain the time needed to reach to 65 mi/h, we can rearrange the equation for the definition of acceleration, as follows:

vf = vo + at  

Replacing by the values already known for vo, vf and a, and solving for t, we get:

t = vf-vo /a = (29 m/s – 11.2 m/s) / 2.2 m/s = 8 sec

5 0
3 years ago
You are using a Jupyter Notebook to explore data in a DataFrame named productDF. You want to write some inline SQL by using the
defon
You need to explain it more simple as everyone is clueless
7 0
3 years ago
Conclusion. What process is responsible for the bubbling action of the organism? What is your evidence?
noname [10]

Answer:

Explanation:

Hands-on Activity Bubbling Plants Experiment to Quantify Photosynthesis ... After running the experiment, students pool their data to get a large sample ... Explain that photosynthesis is a process that plants use to convert light ... Describe a simple experiment that provides indirect evidence that photosynthesis is occurring.

Through photosynthesis, certain organisms convert solar energy (sunlight) into ... of our planet continuously and is transferred from one organism to another. Therefore, directly or indirectly, the process of photosynthesis provides most of the energy ... Biology in Action ... Chlorophyll is responsible for the green color of plants.Photosynthetic organisms capture energy from the sun and matter from the air to ... oxygen produced during photosynthesis makes leaf bits float like bubbles in water. ... their ability to carry out photosynthesis, the biochemical process of capturing ... this air is forced out and replaced with solution, causing the leaves to sink.

6 0
3 years ago
In contouring, it is necessary to measure position and not velocity for feedback.
EastWind [94]

Answer:

(1). False, (2). True, (3). False, (4). False, (5). True.

Explanation:

The term ''contouring'' in this question does not have to do with makeup but it has to deal with the measurement of all surfaces in planes. It is a measurement in which the rough and the contours are being measured. So, let us check each questions again.

(1). In contouring, it is necessary to measure position and not velocity for feedback.

ANSWER : b =>False. IT IS NECESSARY TO MEASURE BOTH FOR FEEDBACK.

(2). In contouring during 2-axis NC machining, the two axes are moved at the same speed to achieve the desired contour.

ANSWER: a=> True.

(3). Job shop is another term for process layout.

ANSWER: b => False

JOB SHOP IS A FLEXIBLE PROCESS THAT IS BEING USED during manufacturing process and are meant for job Production. PROCESS LAYOUT is used in increasing Efficiency.

(4). Airplanes are normally produced using group technology or cellular layout.

ANSWER: b => False.

(5). In manufacturing, value-creating time is greater than takt time.

ANSWER: a => True.

8 0
3 years ago
What is a ton of refrigeration?
AURORKA [14]

Explanation:

The unit refrigeration is generally is given in terms of tons.In refrigeration compressor consume some amount of work to produce the cooling effect  with the help of evaporator and condenser.

In the simple words ton is the cooling load of refrigeration system.

So  

1 ton = 3.5 KW

1 ton = 12,000 BTU/hr

 

6 0
3 years ago
Other questions:
  • You find a publication from a research laboratory that identifies a new catalyst for ammonia synthesis. The article contains the
    6·1 answer
  • Technician A says that you don’t need to use an exhaust extraction system when working on vehicles equipped with a catalytic con
    9·1 answer
  • 5. Identify the pros and cons of<br> manufactured siding.
    12·1 answer
  • Select the correct answer
    8·1 answer
  • A homeowner consumes 260 kWh of energy in July when the family is on vacation most of the time. Determine the average cost per k
    7·1 answer
  • Can someone teach me how to find all valid minterms of any given truth table?
    11·1 answer
  • Identify the different engineering activities/steps in the engineering design process for each steps,summarize in 1–3 sentences
    13·1 answer
  • Task Three :Write a C++ program to read temperature
    15·1 answer
  • Oil, with density of 900 kg/m3 and kinematic viscosity of 0.00001 m2/s, flows at 0.2 m3/s through 500 m of 200-mm-diameter cast-
    12·1 answer
  • Question 2: (a) In your own words, clearly distinguish and differentiate between Ethics in Engineering and Ethics in Computing (
    6·1 answer
Add answer
Login
Not registered? Fast signup
Signup
Login Signup
Ask question!